TopDierenwinkels

Alaskan Malamute

Ben jij bekend met de Arctische rassen? De Alaskan Malamute behoort ook tot dit Arctische ras en behoort niet zomaar tot dit Arctische ras. Nee, de Alaskan Malamute is de grootste van de Arctische rassen. De Alaskan Malamute is echt een indrukwekkende hond die om een wel heel bijzondere reden is gefokt: dit ras is oorspronkelijk gefokt om zware ladingen over grote afstanden in de meest extreme omgevingen te kunnen vervoeren. Als je naar een Alaskan Malamute kijkt, dan zou je gelijkenissen kunnen zien van wolven, maar Alaskan Malamutes behoren tot de eerste gedomesticeerde honden en zijn dus erg verschillend van de wolven.

Wat moet je allemaal weten over de Alaskan Malamute?

Een krachtige, slimme hond dus. Dat is één ding wat zeker is als we het over de Alaskan Malamute hebben. Maar wat moet je eigenlijk allemaal nog meer weten over de Alaskan Malamute om een goed beeld van deze hond te krijgen? De hond is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Een reu heeft een schofthoogte van gemiddeld 63,5 centimeter en een teef heeft een schofthoogte van gemiddeld 58,5 centimeter. De reu is in gewicht wat zwaarder, zoals de meeste honden vergeleken met teven. De reu heeft een gewicht van ongeveer gemiddeld 38 kilogram en een teef heeft een gewicht van ongeveer 34 kilogram.

Mocht jouw Alaskan Malamute enorm afwijken van dit gewicht, zowel een stuk lichter of zwaarder, dan is het goed om eventueel je dierenarts te raadplegen. Maar waarschijnlijk kun je zelf ook ongeveer inschatten of het gewicht van je Alaskan Malamute goed is of juist niet. Verder: wat is de kleur van een Alaskan Malamute? De meeste honden van dit ras hebben verschillende kleuren, denk aan bijvoorbeeld zilvergrijs, maar ook zwart of bruin. Wat de meeste honden van dit ras wel hetzelfde hebben, is dat de meeste honden allemaal een witte buik hebben, en een deel van de benen en een deel van het masker is daarnaast ook wit.

Hoe moet je een Alaskan Malamute eigenlijk verzorgen?

Goed om te vermelden is dat er ook honden van dit ras zijn die helemaal wit zijn en dit is ook toegestaan. Verder ben je misschien ook wel benieuwd hoe je een Alaskan Malamute het beste kunt verzorgen. Het beste is om tijdens de rui dit ras regelmatig te borstelen. Op deze manier blijf je de haren verwijderen en dat is wel heel erg belangrijk. Wist je trouwens dat de Alaskan Malamute erg vriendelijk is, maar daarnaast ook aanhankelijk, niet waaks en eigenzinnig? En in de aanwezigheid van een geslachtsgenoot gaat het meestal niet echt goed. Als een Alaskan Malamute in de aanwezigheid is van een ander geslacht, gaat het wel goed.

We beantwoorden ook graag de vraag hoeveel een Alaskan Malamute eigenlijk moet bewegen, want dat is een vraag die we graag in onze mailbox gesteld krijgen, omdat mensen vaak denken dat een Alaskan Malamute heel erg veel beweging nodig heeft. En dat is ook het geval bij deze Alaskan Malamute. Iedere dag moet dit ras een flinke wandeling hebben. Daarnaast is het goed om te weten dat deze Alaskan Malamute een echte jachthond is, dus je zou deze hond tijdens het wandelen met los kunnen laten, maar dan moet je wel goed oppassen dat hij niet ineens wegrent, want als hij weg is, dan krijg je hem moeilijk terug.

Waar staat een Alaskan Malamute eigenlijk bekend om?

Ben je ook benieuwd waar een Alaskan Malamute eigenlijk bekend om staat? We vertellen het je heel graag. Een Alaskan Malamute staat namelijk bekend om zijn zachte en zoete aard. Ze worden ook wel gezien als een typische roedelhond en ze hebben wel een eigenaar nodig die standvastig kan optreden. Als een Alaskan Malamute een baasje heeft dat nogal onzeker is in het geven van instructies, dan kan dit ras juist ter compensatie wat dominant gedrag gaan vertonen en dat is iets wat je natuurlijk niet wilt hebben. Dus als je een baasje bent van een Alaskan Malamute, dan is dit wel iets goeds om op te letten en proberen te gaan voorkomen.

In het Noordpoolgebied was de Alaskan Malamute een zeer populaire hond en veel mensen waren de trotse eigenaar van deze hond. Ze hadden in dit gebied een zeer belangrijke functie, ze moesten namelijk ervoor zorgen dat hun eigenaren en hun baasjes zouden kunnen overleven en dit moesten ze doen door mee te helpen met het jagen. Het zijn dus wel echte jaaghonden en dit kan een Alaskan Malamute een lastige gezinshond maken. Het maakt de Alaskan Malamute wel een hond die onbetrouwbaar gedrag kan vertonen tegenover kleinere huisdieren, en dus ook tegenover andere honden. Training van jongs af aan is dus van belang.

Hoe is de Alaskan Malamute ontstaan?

Voordat je de trotse eigenaar wordt van een hond van een bepaald ras, is het wel prettig om ook te weten hoe een bepaald ras eigenlijk is ontstaan. Want het is ook belangrijk om te weten hoe een bepaald ras is ontstaan, zodat je ook beter weet hoe je met een specifieke hond kunt omgaan en op deze manier kun je ook bepaald gedrag beter plaatsen. Bij de Alaskan Malamute is dit zeker het geval. Net als de Shiba Inu uit Japan en de Basenji uit Congo behoort de Alaskan Malamute tot een van de basale rassen. Sommige studies beweren dat dit ras een gemeenschappelijke afkomst deelt met de Siberische Husky en de Alaskan Husky.

Deze informatie komt niet zomaar van wat studies. Er wordt namelijk aangenomen dat inboorlingen uit Oost-Azië of uit Siberië (dat is niet helemaal duidelijk) duizenden jaren geleden al begonnen zijn met het ontwikkelen van een hondenras dat verdacht veel overeenkomsten heeft met de Alaskan Malamute zoals we die nu kennen. Dit zou dus zijn gebeurd voordat het ras ongeveer duizend jaar geleden in Alaska zou zijn aangekomen met de Thule-bevolking. Of dat ervoor allemaal is gebeurd, is lastig te bewijzen, maar er zijn in ieder geval genoeg aanwijzingen voor en dat maakt dit ras natuurlijk nog veel en veel interessanter.

Hoe heeft de Alaskan Malamute zich verder ontwikkeld?

Nu weet je hoe het in het begin is gegaan met de Alaskan Malamute, maar het is natuurlijk ook heel interessant om te weten hoe de Alaskan Malamute zich in de jaren hierna, in die honderden jaren verder heeft ontwikkeld. In het begin werden de honden van dit ras vooral gebruikt als multifunctionele hulphonden. Aangenomen wordt dat ze vracht en later ook sleeën over de sneeuw en het ijs sleepten. Hierdoor zijn het echt geweldig sterke honden die nog steeds een hoop aankunnen. Het maakt ze ook trouwe honden die met hun sterke en krachtige uiterlijk doen wat hun baasje hen opdraagt. Echt een geweldige sterke hond dus.

Hiernaast was de Alaskan Malamute ook echt een jachthond die werd gebruikt om de lage gaten van zeehonden in het ijs te lokaliseren. Dit maakt van de Alaskan Malamute nog steeds een enorm slimme hond die een stuk intelligenter is dan je eerste instantie zou verwachten. Ze zetten hun intelligentie goed in op de juiste momenten. Een goed voorbeeld van hun kracht: ze zouden ladingen van bijna 1,5 metrische ton over heel lange afstanden over het ijs kunnen trekken, zonder enig probleem. Hiernaast werden ze ook gewaardeerd als gezelschapshonden en beschermden ze hun baasjes tegen beren die mensen regelmatig probeerden aan te vallen.

Hoe kun je het beste een Alaskan Malamute trainen?

Waarschijnlijk is het nu wel duidelijk voor je dat de Alaskan Malamute een intelligente hond is. Ze zijn vooral zo intelligent, omdat ze over het algemeen de gevoelens en emoties van hun baasje, maar ook van andere mensen, heel goed begrijpen en ook razendsnel doorhebben. Verder is het een voordeel dat de puppy’s over het algemeen snel en goed zindelijk zijn te maken en dat je hier dus weinig problemen bij zult tegenkomen. Ben je ook benieuwd hoe gezond de Alaskan Malamute eigenlijk is? Ook dat vertellen we je graag in de volgende en tevens laatste alinea, zodat jij zelf kunt bepalen of je een Alaskan Malamute wilt aanschaffen.

Het spijtige is dat er qua gezondheid wel verschillende genetische aandoeningen zijn in het ras en dit kan op de lange termijn wel problemen veroorzaken bij een Alaskan Malamute, zeker als ze al wat meer op leeftijd zijn. Een paar voorbeelden van deze aandoeningen zijn onder andere bloedarmoede, cataract, wat we ook wel kennen als aangeboren staar, coloboma, problemen met het oog, dwerggroei, suikerziekte en epilepsie. Maar met veel van deze aandoeningen is goed om te gaan en die kunnen ook pas later ontstaan wanneer de Alaskan Malamute op leeftijd is. De Alaskan Malamute is in ieder geval een sterk en bijzonder ras.

Heb je nog vragen over de Alaskan Malamute?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog vragen hebt over de Alaskan Malamute. Dan beantwoorden we deze vragen uiteraard heel graag en kun je ons bereiken via de gegevens op deze website. We zullen er alles aan gaan doen om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden, want dan kun jij verder met je onderzoek wat betreft alle hondenrassen die er zijn en welke hond van welk ras jij zelf wilt gaan aanschaffen. Het is natuurlijk heel fijn als je dat weet.